Om författaren

Cannie Möller, född 1947 i Stockholm, debuterade 1983 med ”Kriget om källan” efter att i många år ha arbetat med teater. Därefter har hon skrivit  uppmärksammade romaner för tonåringar och vuxna, bland annat trilogin”Lucia” (1994), ”Skulden” (2004)”Med himlen som tak” (2006), belönad med Nils Holgerssonplaketten 2007.

Bland de nutidsrealistiska böckerna märks också ”Gömmarna” (2008) och ”Oktober” (2009) samt  ”Balladen om Sandra Ess” (1999) som nominerades till Augustpriset som årets bästa barn och ungdomsbok) och ”Grattis, ha ett bra liv” (2002).

I SF-böckerna”Felicias ö” (1996) och ”Felicias resa” (1998) handlar det om kampen mot diktatur samtidigt som kärlekstemat leder huvudpersonen in i en mor-dotteruppgörelse. Tematiskt anknyter Feliciaböckerna till debutboken och dess andra del ”På andra sidan floden” (2005).

I sina böcker återkommer Cannie Möller ofta till samma teman. Samspel mellan människor, konflikthantering, sökande efter sin identitet och sin plats i tillvaron. Cannie Möller säger själv att hon har en dragning åt det mörka, att det aldrig blir riktigt lyckligt i hennes böcker. Men i det mörka skönjer läsaren ofta en strimma ljus, ett hopp, en utväg. Kanske mångbottnad, inte alltid enkel. Men sann, som i verkliga livet. Detta märks i trilogin  ”M som i Mara” (2010), ”Draksystrar” (2012) och ”Isgrottan” (2012).

Fördjupning:
Cannie Möller och hennes verk
Tema och motiv, karaktärer, komposition och berättarperspektiv i Cannie Möllers ungdomsroman Oktober

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s