Efterord till ”Tagg i hjärtat”, av Lena Kjersén-Edman
Det var Cannie Möllers pappa som år 1947 hittade på dotterns dopnamn. Om honom, den excentriske pappan alltså, kan du lösa i Cannie Möllers två första böcker i den sjölvbiografiska serien om Liv, ungdomsromanerna ”Levande livet” och ” Liv & Döden”.
Nör Cannies pappa dog i TBC fick hon som det äldsta barnet ett stort ansvar för sin tolv år yngre syster. Den unga Cannie Möller kom inte in på regiutbildningen DI, fast hon så görna – precis som tonåriga Liv i ”Liv & Lusten” – ville arbeta med teater.
Istället pluggade hon teater- och filmvetenskap och bildade tillsammans med några kamrater den turnerande gruppen Vi-teatern.
År 1983 debuterade Cannie Möller som författare.
Den pacifistiska SF-boken ”Kriget om källan”, som skildrar en väpnad konflikt mellan två; systerbyar, fick till författarens förvåning och fröjd hederspris i bokförlaget Rabén & Sjögrens pristävling om bästa ungdomsbok. Sedan dess har Cannie Möller skrivit ett tjugotal böcker, mest ungdomsromaner, några barnböcker samt ett par vuxenromaner.
Men nästan lika mycket som hon är prosaförfattare är denna lysande kvinna skrivkursledare, inspiratör, dramatiker, regissör och skådespelare.
Vilken glöd!
Cannie Möller är en av de drivande i Föreningen för teater och dokumentation (TEODOK) i Järfälla. Det var hon som för tjugosex år sedan skrev föreningens första pjäs , dundersuccén ”Johanna från Kallhäll”.
Några av Cannie Möllers bästa ungdomsromaner, rasismberättelsen ”Lucia” och rövarhistorien ” Stortjuvens pojke” var förresten pjäser innan de blev böcker.
I mars 2007 hade TEODOK urpremiär på en fortsättning på Johannapjäsen. Den våren såg tvåtusen personer den mustiga musikteaterföreställningen ”Änglar över Kalhäll” – som handlar om hur det står till med människovärdet i förorten Kallhäll idag.
Tjugotvå år efter det att ”Kriget om källan” kom ut fick SF-boken en fristående fortsättning i den kusliga framtidsskildringen ”På andra sidan floden”. Jag tror att humanisten och miljökämpen Cannie Möller i SF-böckerna vill berätta om sin oro för att rovdrift och egoism ska förstöra allt det fina som vi människor har byggt upp tillsammans.
I de feministiska SF-böckerna om Felicia handlar det om så ruskiga saker som genetisk manipulation, men också om att människor har ett val mellan att handla ont eller handla gott.
Om dessa både skrämmande och fascinerande val , om bråkiga samveten och om känsliga hjärtan, handlar allt som Cannie Möller skriver. När jag ska skriva den här lilla essén så ringer jag upp författaren för att fråga om hon har något särskilt att säga om ”Tagg i hjärtat”. Alltså om berättelsen om den förälskade Mia som skriver en pjäs med Orfeus och Eurydike-tema, som repeteras i en gammal fabrik och som samtidigt utspelas i en grym verklighet.
Då händer något underligt. Cannie börjar tala med mig om människorna i ”Tagg i hjärtat” som om hon känner dessa människor i underjorden. (Det kanske hon gör?)
Hon säger att Mia inte får ge upp. Och hon berättar att hon och Mia har en överenskommelse om att Mia inte kan ta ansvar för sångerskan Helens destruktiva handlingar. Cannie säger också att hon älskar Ronny. för tänk så enkelt det skulle ha varit för honom att bara strunta i Helené
—
Ett av de allra finaste priser som Cannie Möller fått är Nils Holgerssonplaketten. Så här skrev 2007 års prisjury bland annat:
Hon har modet att skriva om det våld och den utsatthet många av dagens ungdomar befinner sig i, såsom i ”Balladen om Sandra Ess” och romansviten om Lucia som följs upp av ”Med himlen som tak”, där hon belyser olika relationer och möjligheter till konfliktläsning. Hon är nyanserad, ständigt högaktuell, trovärdig och förankrad i en stark människokärlek och framtidstro.
Lena Kjersén Edman
P S: 1. ”Tagg i hjärtat” är tillägnad alla som känt en tagg i sitt hjärta.
P.S: 2 Cannie Möllers pappa hade helst velat döpa sin dotter till Canine, men prästen vägrade. Om denna namnkompromiss säger Cannie stillsamt: ”Tack snälla prästen!”
”Besökaren”- en fristående fortsättning på ”Lifterskan” läs artikeln från Boktugg
I Cannie Möllers psykologiska spänningsroman Besökaren blir huvudkaraktären Rebecka förföljd av en stalker samtidigt som hon brottas med sitt grepp om verkligheten.
Cannie Möller har en lång författarkarriär bakom sig och har skrivit 29 böcker sedan debuten 1983. Oavsett genre eller målgrupp finns det alltid en eller ett par starka kärlekshistorier och vänskapsrelationer i Cannies böcker. Men hon tror att hon har blivit friare och kanske lite djärvare med åren.
– Jag dras ofta mot realismens yttre gränser, säger Cannie. Min utveckling som författare följer antagligen min utveckling som människa, min nyfikenhet på livet har snarast blivit större med åren. Nu vill jag gräva lite djupare i den psykologiska myllan, men också skratta lite högre och oftare, upptäcka tillvarons drastiska svängningar. Både i mitt eget liv och i berättelsernas.
Människors dolda agendor och hemligheter lockar henne, både i verkligheten och i böcker hon läser och skriver.
– En människa känner sällan sig själv särskilt bra – det innebär både utmaningar och möjligheter. Man känner bilden man skapat av sig själv, den man vill vara eller till och med tror sig vara. Men så kommer ögonblicken då man beter sig irrationellt och totalt överraskande. Det kan ställa till livet men i en roman blir det ofta spännande och berättelsens mest avgörande partier.
Cannie Möllers senaste roman Besökaren är en fristående fortsättning på Lifterskan som utkom 2018. De bägge böckerna har samma huvudkaraktär, Rebecka Gudner, en komplex 40-årig formgivare som brottas med en stundtals skev verklighetsuppfattning.
– Hon saknar helt enkelt nödvändig självbevarelsedrift och hennes varningsklockor ringer alldeles för sent när hon trampar ut i minerade områden, berättar Cannie. Rebecka har låtit mig konfronteras med en sorts ”mörk materia” som jag ibland känt av i mitt eget liv. För henne finns det en sorts obönhörlig drift som inte tar hänsyn till vad som är bekvämt eller lämpligt för henne själv. De personer som tagit sig in till hennes kärna kan hon inte kasta av sig, ens när de hotar henne.
I Besökaren börjar Rebecka få små presenter i sin brevlåda, och frågor som rör den man som för länge sedan hyrde en stuga på familjens tomt kräver sina svar. Till viss del finns det en verklighetsbakgrund till historien.
– Jag har upplevt den där särskilda osäkerheten när man inte vet om man är ensam eller om man är iakttagen av någon som håller sig dold. Det är mycket obehagligt, man pendlar mellan att tänka att man är paranoid och känslan av att man kanske ska ringa polisen, säger Cannie.
Besatthet och skräck är två centrala teman i Besökaren.
– Den enas besatthet blir den andras skräck. För den som är besatt går inte att nå in till med ord och förklaringar, därför blir den besatte så farlig. Och riktigt farligt blir det när besattheten har smittat den som nyss ville komma undan. Det är nog själva kärnan i boken.
Sakta men säkert börjar hela Rebeckas familj att påverkas av de mystiska omständigheterna, och familjehemligheter hotar krypa upp till ytan.
– Relationerna mellan familjemedlemmarna och mannen som håller sig gömd genomgår flera förändringsfaser tills ingenting är säkert, ingen vet egentligen vad det är för historia de lever i. Och ingen vet riktigt säkert vad som är ”sant” och vad som inte är det, säger Cannie och förklarar varför familjehemligheter intresserar henne:
– Jag är väl i en ålder när allt mer kommer upp till ytan. Pusselbitar från familjernas liv som inte riktigt passat ihop och så anar man plötsligt varför: vissa bitar hör helt enkelt till ett annat och hemligt pussel som lagts i det tysta. Kanske av människor som står en nära men som dolt viktiga händelser.
Lifterskan och Besökaren är de första spänningsromaner Cannie har skrivit för vuxna. De handlar inte om klassiska mordhistorier, utan spänningen utspelar sig på ett mer psykologiskt och suggestivt plan.
– Gåtorna ligger för mig mellan människorna, och i det dolda i människorna. Det blir ju några som dör i mina berättelser också – tyvärr. Men det kommer som en krypande obönhörlig konsekvens av Rebeckas och andras misslyckanden.
Och på detta sätt trollbinder Cannie sina läsare. BTJ:s lektör Katrine Hamori skriver om Besökaren att det är omöjligt att lägga boken ifrån sig och att det är en fantastisk läsupplevelse ”för den som vill ha en spänningsthriller som heter duga”. Det finns bara ett sätt att ta reda på om du håller med henne.
Om författaren:
Cannie Möller romandebuterade 1983 och har sedan dess skrivit 29 romaner. Hennes andra roman filmatiserades 1992 och hon belönades med Nils Holgerssonplaketten 2007, samt nominerades till Augustpriset för årets bästa barn- och ungdomsbok 1999.
Serie |
Rebecka Gudner |
Författare |
|
Förlag |
Hoi Förlag AB |
Genre |
Deckare, thrillers och spänning |
Format |
Danskt band |
Språk |
Svenska |
Antal sidor |
375 |
Vikt |
440 gr |
Utgiven |
2019-05-21 |
SAB |
Hc |
ISBN |
9789176970720 |
Rebecka får plötsligt presenter i sin brevlåda, ibland småsaker men andra gånger något mer makabert. Familjehemligheter hotar att komma upp till ytan då mysteriet kring mannen som tidigare hyrt en stuga på deras tomt är på väg att avslöjas. Samtidigt som hon kämpar med ett svårt bokomslag till en roman utspelar sig en tragisk händelse i hennes närhet – en ung flicka döljer sitt havandeskap och tvingas genomlida en svår förlossning helt ensam, en händelse som sätter stora spår och får ödesdigra konsekvenser. Gränsen mellan Rebeckas egna föreställningar och verkligheten suddas ut, och hon kämpar för sin heder och psykiska balans. Svåra konflikter uppstår när barnen kommer hem för att fira midsommar.
Besökaren är den fristående fortsättningen på Lifterskan, och en spännande thriller om oförklarliga sammanträffanden som hotar att förgöra allt och alla i sin väg.
Cannie Möllers väg till litteraturen gick genom teatern – efter att ha arbetat först som skådespelare och sedan som pjäsförfattare gjorde hon sin romandebut 1983 med den prisbelönade ungdomsboken Kriget om källan. Sedan dess har det blivit ett tjugotal romaner, bland annat Augustnominerade Balladen om Sandra Ess och Med himlen som tak, för vilken Cannie belönades med Nils Holgersson-plaketten. Hennes romaner är ofta starka berättelser där karaktärerna behöver ta sig igenom stora svårigheter för att nå fram till varandra. Det gäller även i den senaste ungdomsromanen Väntarna (Hoi Förlag 2017) där huvudpersonerna väntar på att få starta sina liv i det nya landet.
Gilla detta:
Gilla Laddar in …